MUSEUMSBOGEN - praktisk museologi
Omtaler og anmeldelser:
Hjem
Om bogen
Forordet
Indholdet
Bestil bogen
Museet i Høve


Moderna Museet, Stockholm


Postmuseet, Stockholm


Earth Gallery, London


Helleristninger, Alta


Armemuseet, Stockholm


Arbejdermuseet, København

Til toppen af siden
Allan Berg i Danske Museer nr. 1 februar 2010:
"Det lyder som om, det er en opslagsbog. Og det er det... også. Ole Strandgaard er herlig konkret i utallige tekniske detaljer, klog på de mest forbavsende sider af dagligdagen på et lille kulturhistorisk museum, som han i en koket vifte af fiktion kalder Fjordkøbing Museum og dets konfus ærlige museumsinspektør simpelthen Jensen. Så bogen er drilsk. Den er nemlig også et personligt essay og en skitsering af en museumsfaglig erindring, et lille fyrværkeri med farverige glimt af dansk museumshistorie. Og naturligvis hedder den allerede Strandgaards Museumsbog. Det kan ikke være anderledes".

Lars Ole Knippel i Jyllands-Posten, 24. april 2010:
"- Ole Strandgaard har skrevet et stort værk om de danske museer og deres rolle.
- Det er folkeoplysning af klasse, og indsatsen falder i klar forlængelse af en livslang indsats i folkeoplysningens tjeneste."

Bent Blüdnikow, interview i Berlingske Tidende 3. maj 2010:
"Museerne har det grundlæggende godt, siger Ole Strandgaard, der har fulgt de danske museer i en menneskealder. Men museumsmanden, der netop har udgivet moppedrengen "Museumsbogen", er bekymret for de små museers fremtid.
Ole Strandgaards bog og hans virke i det hele taget er en hyldest til de små aktive provinsmuseer, der eksisterer med eller uden statslig støtte.
Han er bekymret for, at den statslige museumspolitik vil lukke de mindre museer eller fusionere dem, så man ender med færre og større museer."

Eva Persson i mail fra Utställnings Estetisk Forum (www.ueforum.se):
" - jag er imponerad ... den blir lite av ett samtidshistoriskt uppslagsverk på utställningens område för mig."

Inger Wiene i historie-online.dk, maj 2010:
"Hvor er der sket meget de sidste 40 år. Ja i det hele taget, naturligvis, men så sandelig også i museumsverdenen. Forandringen fra amatørdrevet til professionelt ledet museum - en historie der strækker sig over 40 år - beskrives med personlig indsigt og lang tids erfaring i Museumsbogen."

Henrik Dahl under titlen "Nutidige templer" i weekendavisen 28. maj 2010:
"I bogen øser Ole Strandgaard af sin viden, så jeg bliver både paf og imponeret over, hvor indviklet det er at drive et museum. Hvordan opstiller man en fornuftig indsamlingspolitik? Hvordan registrerer man sagerne? Og holder styr på dem løbende? Hvordan tilrettelægger man en udstilling? Hvor rekrutterer man personalet, og hvordan bør det efteruddannes? Jeg anede ikke, der var så meget at holde rede på, og bliver kun endnu gladere for, at der er nogen, der kan alle disse ting til gavn for mig selv og i et vist omfang mine børn, som jeg i tidens løb har tvunget på jeg ved ikke hvor mange museer i tiltro til, at de en dag (som ikke er kommet endnu) ville takke mig."

Preben Sørensen på Sammenslutningen af museumsforeninger i Danmark's hjemmeside (www.sammus.dk):
"Forfatteren ved hvad han skriver om efter et langt liv i museumsverdenen, som formidlingsinspektør på Moesgård Museum, senere inspektør i Nationalmuseets Etnografiske Samling, som inspektør på Odsherreds Museum, samt som rektor for Museumshøjskolen frem til dens nedlæggelse i 2005.
Museumsbogen vil i mange år være dén bog, som både medarbejdere og de folkelige kræfter bag museerne, vil kunne drage stor nytte af - både med de mange faktuelle oplysninger, der her gives om virksomheden på de danske museer, og med de kritiske, men også kærlige råd der gives om, hvordan museerne bedst kan løse deres opgaver."

Omtale i Teknikeren nr. 3, juni 2010, SWOT, Tæt på museumsbranchen, side 28-29.

Jette Hartvig i Kristeligt Dagblad, 22. juni 2010:
"Der er ikke den faldgrube i museumsverdenen, Ole Strandgaard ikke peger direkte ned i og omhyggeligt forklarer, hvordan man (måske) kan undgå. Det gælder alt lige fra store, principielle overvejelser over, hvad der skal med i samlingen, til praktiske problemer med mapper i arkivet og spånplader i udstillingen... ved at vise, hvad der gemmer sig bag det smukke, gamle skilt "museum" på et af Fjordkøbings statelige huse, anskueliggør den noget væsentligt omkring begrebet kulturarv."

Omtale i det norske Museumsnytt, nr. 3 2010:
"Strandgaard tillater seg også å gi en rekke konkrete råd om museumsarbeid, og tar slik sikte på å nå et bredt publikum."

Peter Michael Hornung i kommentaren "Sæt ord på kunsten" i Politiken 24. september 2010:
"I den glimrende håndbog "Museumsbogen - praktisk museologi" giver Ole Strandgaard en række eksempler på, hvordan museumstekster skal skrives og formuleres, for at budskabet kan nå frem til den besøgende.
Han giver også nogle afskrækkende eksempler på, hvordan sådanne tekster ikke skal skæres til, medmindre hensigten er, at alle besøgende straks skal forlade udstillingssalene og søge mod caféen. Berøvet alle illusioner om nogensinde at forstå, hvad kunst og kultur er for noget."

Martin Hoffmann Kønig omtale i "Venstrebladet", 10. december 2010:
"Moderne museumsdrift kræver sin mand eller kvinde. En lokal museumsmand har udgivet et murstensværk om museumsdrift, og det er en mand, der ved, hvad han skriver om."

Ingrid Miljand, anmeldelse på "UtställningsEstetisk Forum, www.ueforum.se/litteratur.
"
Museumsbogen är en rikt illustrerad handbok med en synlig och personlig författare som deler med sig av sina yrkeserfarenheter. Med ett tillgängligt, okomplicerat språk ger Ole Strandgaard "den stora överblicken"...
Museumsbogen borde ha en given plats i de museumsrelaterade utbildningarnas kurslitteratur, men också som referensverk hod museimedarbetaren som ofta kastas in i nye arbetsuppgifter eller helt enkelt är nyfiken och vill kika över det egna skrivbordet.

Britta M. Lundgren i Nordisk Museologi 2011.1:
"Museumsbogen är skriven på ett personligt övertygande erfarenhetsbaserat sätt, ett slag sammenfattning i 17 fullmatade kapitel av vad 40 års museiarbete givit....
Aktuella handböcker i museikunskap finns det inte manga av idag. Delar af boken skulle gott kunna utgöra kurslitteratur i museologiurbildningar i Norden och även som fortbildning för yrkesverksamma."